Gezinssamenstelling

Sem (37 jaar) en Lieke (33 jaar)

Situatie

Zowel Sem als Lieke geven in gesprek aan dat de sfeer in huis niet is verbeterd.

Het is niet gelukt om aan de afbetalingsregeling van de televisie te voldoen. Ook de huur is de afgelopen twee maanden niet betaald. 

Sem en Lieke geven aan dat dit stress geeft en dat zij hier regelmatig ruzie over hebben. En door de stress lopen de ruzies weleens uit de hand en wordt er geschreeuwd. Zij praten dit daarna weer uit en maken het dan weer goed.

Op jouw vraag hoe vaak ruzies de afgelopen maand zijn voorgekomen, geeft Lieke aan dat zij zeker acht keer ruzie hebben gehad over geld. Van deze keren is er twee keer sprake geweest van lichamelijk contact tijdens de ruzies. Sem heeft hierbij Lieke vastgepakt en geduwd. Lieke heeft hier geen letsel aan overgehouden. Lieke geeft wel aan een gevoel van constante stress te ervaren, omdat zij bang is dat Sem haar tijdens een ruzie wel zal gaan slaan. Sem geeft aan dat hij tijdens ruzies heel erg boos kan zijn, maar dat hij Lieke nog nooit heeft geslagen. In vorige relaties is dit anders geweest en heeft hij tijdens ruzies weleens zijn ex-vriendin geslagen.

Sem geeft aan dat het weer beter zal gaan als de televisie en de huur is betaald en wanneer zij komende tijd zuinig aan doen, gaat het afbetalen wel lukken.

Zowel Sem als Lieke willen geen hulp, omdat zij in het verleden al hulp hebben gehad en dat heeft niet geholpen geven zij aan.

Vragen

  • Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
  • Stap 2. Ga je overleggen met deskundig professional, aandachtsfunctionaris en/of Veilig Thuis?
  • Stap 3. Ga je in gesprek met betrokkene(n)? Zo ja, waarover?
  • Stap 4. Ga je de onveiligheid met het afwegingskader wegen? Zo ja, wat komt uit de weging?
  • Stap 5. Neem je een besluit tot hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis? Zo ja, welk besluit?
  • Leg je informatie vast in het dossier?