Gezinssamenstelling
Luuk (vader, 37 jaar), Evi (moeder, 33 jaar), Mila (9 jaar) en Bram (2 jaar)
Situatie
In gesprek met Luuk en Evi geeft Luuk aan dat het afgelopen tijd niet makkelijk is geweest. Luuk probeert weer aan het werk te komen. Hij schrijft wekelijks meerdere brieven, maar wordt niet uitgenodigd voor een gesprek. Hij geeft aan dat dit wellicht ligt aan zijn opleidingsniveau, hij heeft de middelbare school niet afgemaakt. Daar baalt hij nu wel van.
Luuk geeft aan dat Evi soms meer geld uitgeeft dan wat er binnen komt en dat dat voor problemen zorgt. Enerzijds begrijpt hij dat er spullen voor de kinderen nodig zijn, anderzijds vindt hij dat kinderen niet zoveel spullen nodig hebben. Daarnaast irriteert het Luuk ook dat Evi regelmatig naar de kapper gaan en haar haar laat verven. Dat kost veel geld. Evi geeft aan dat kinderen nu eenmaal geld kosten en dat zij best oplet wat zij koopt. Evi geeft aan dat Luuk rookt en dat dat nu ook eenmaal veel geld kost.
Afgelopen week is er ruzie geweest, omdat er een nieuwe televisie op afbetaling is gekocht door Luuk. Hierdoor is een schuld ontstaan van 800 euro. Luuk en Evi geven aan dat dit stress geeft. De ruzie vond plaats terwijl de kinderen op bed lagen. Er is geschreeuwd tegen elkaar, maar er is geen lichamelijk geweld gebruikt. Luuk en Evi geven aan dat zij dit hebben uitgepraat een het weer hebben goed gemaakt met elkaar. Luuk geeft aan dat het weer beter zal gaan als de televisie is betaald en wanneer zij komende tijd zuinig aan doen, gaat het afbetalen wel lukken.
Evi geeft aan dat zij stress heeft van de situatie en dat ze hier hoofdpijn van krijgt. Ook heeft zij minder geduld met de kinderen, vooral tijdens het eten en naar bed gaan. Wanneer Bram dan niet wil eten of naar bed wil kan ze boos op hem worden. Ze leest hem dan geen verhaaltje voor als hij niet heel snel gaat slapen. Bram gaat vaak dan treuzelen. Als ze dan zegt dat Bram nu moet eten of slapen, dan doet hij het schoorvoetend.
Ook op de groep zien jullie dat Bram de laatste weken steeds moeilijker eet en slaapt.
Vragen
- Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
- Stap 2. Ga je overleggen met deskundig professional, aandachtsfunctionaris en/of Veilig Thuis?
- Stap 3. Ga je in gesprek met betrokkene(n)? Zo ja, waarover?
- Stap 4. Ga je de onveiligheid met het afwegingskader wegen? Zo ja, wat komt uit de weging?
- Stap 5. Neem je een besluit tot hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis? Zo ja, welk besluit?
- Leg je informatie vast in het dossier?