Gezinssamenstelling
Meneer (89 jaar) en Mevrouw (84 jaar).
Situatie
In gesprek met meneer en mevrouw geeft mevrouw aan dat zij steeds meer pijn krijgt aan haar gewrichten. Ze heeft vorige week weer aan haar zoon gevraagd of hij een afspraak bij de huisarts wil maken, maar zoon reageerde dat hij op dit moment geen tijd heeft. Zoon geeft aan dat mevrouw met paracetamol de pijn kan verminderen. Mevrouw zegt dat haar zoon verder een goed hulp is, zij zou niet weten wat zij zonder hem zouden moeten. Zij hebben niet zoveel netwerk, de meeste familieleden van hun generatie zijn weggevallen en de jongere generatie heeft het druk met zichzelf, dus alle ondersteuning van zoon en schoondochter is welkom.
Opvallend in huis is dat de koelkast leeg is, op een pak yoghurt en een paar appels na. Op jouw vraag wat meneer en mevrouw vanavond gaan eten, zegt mevrouw dat er nog brood ligt en er jam is. Verontschuldigend zegt zij dat schoondochter het vandaag te druk had om boodschappen te doen. Daarom eten zij een keertje brood. Afgelopen week hebben zij wel ’s avonds warm gegeten.
Meneer geeft aan soms zelf nog een boodschap te doen met de scootmobiel, maar sinds enige tijd is de scootmobiel stuk en kan niet meer worden gebruikt. Het lukt hem niet om zelfstandig naar het winkelcentrum te lopen. Meneer heeft aan zoon gevraagd of de scootmobiel kan worden gemaakt, maar zoon reageerde geïrriteerd dat daar nu geen geld voor is. Meneer geeft aan dat de scootmobiel wellicht volgende maand kan worden gerepareerd.
Vragen
- Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
- Stap 2. Ga je overleggen met deskundig professional, aandachtsfunctionaris en/of Veilig Thuis?
- Stap 3. Ga je in gesprek met betrokkene(n)? Zo ja, waarover?
- Stap 4. Ga je de onveiligheid met het afwegingskader wegen? Zo ja, wat komt uit de weging?
- Stap 5. Neem je een besluit tot hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis? Zo ja, welk besluit?
- Leg je informatie vast in het dossier?