Gezinssamenstelling
Luuk (vader, 37 jaar), Evi (moeder, 33 jaar), Mila (9 jaar) en Bram (2 jaar)
Situatie
Het gezin heeft een bijstandsuitkering. In gesprek met Evi geeft zij aan dat zij het thuis niet breed hebben en dat het meestal lukt om drie maaltijden per dag op tafel te zetten, maar ongeveer 2x per week eet het gezin niet warm ’s avonds maar brood. Op jouw vraag of Evi lid is van de voedselbank, gaf zij aan dat zij dat niet zijn. Het maatschappelijk werk heeft hier al eens met Luuk over gesproken, maar hij wil geen liefdadigheid van anderen aannemen.
De financiële situatie geeft soms spanning in huis, vooral aan het eind van de maand. Evi geeft aan dat Luuk en zij hier altijd wel weer goed uitkomen. Wanneer jij vraagt hoe deze spanningen eruit zien, geeft Evi aan dat er soms woordenwisselingen zijn, maar dat zij niet tegen elkaar schreeuwen of elkaar slaan. Evi geeft aan dat het soms moeilijk is, maar dat zij het gevoel heeft dat het hen samen lukt om met de situatie om te gaan. Evi’s zus is een echte steun, met haar kan Evi over haar problemen praten en wanneer het financieel echt moeilijk is, nodigt zus het gezin regelmatig uit om mee te eten.
Zij houden beiden van de kinderen. Evi geeft aan dat Mila een schat van een meid is en Bram een grappig kind is die soms ondeugende streken uithaalt, zoals hoort bij een tweejarige.
Beide kinderen zien er verzorgd uit.
Vragen
- Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
- Stap 2. Ga je overleggen met deskundig professional, aandachtsfunctionaris en/of Veilig Thuis?
- Stap 3. Ga je in gesprek met betrokkene(n)? Zo ja, waarover?
- Stap 4. Ga je de onveiligheid met het afwegingskader wegen? Zo ja, wat komt uit de weging?
- Stap 5. Neem je een besluit tot hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis? Zo ja, welk besluit?
- Leg je informatie vast in het dossier?